„Europos kalbų diena mokykloje“

  • Paskelbė : Administratorius Administratorius
  • Paskelbta: 2023-09-26
  • Kategorija: Renginiai

Europoj yra daug kalbų, 

Labai gražių ir įdomių.                                                 

Visomis kalbėti per sunku, 

Tačiau grožėtis jomis smagu! 

 

      Rugsėjo 26 dieną švenčiama Europos kalbų diena. Europos Tarybos iniciatyva Europos kalbų diena – kartu su Europos Komisija – nuo 2001-ųjų metų rugsėjo 26-osios dienos švenčiama kasmet.  

      Šios šventės metu Europos valstybėse organizuojami įvairūs renginiai, siekiant informuoti apie Europos kalbų įvairovę, skatinti kalbų mokymąsi, išugdyti pagarbą ir toleranciją visoms Europos kalboms, saugoti nykstančias kalbas. Ši diena dailės, lietuvių ir užsienio kalbų mokytojų iniciatyva tradiciškai švenčiama ir mūsų Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės“ progimnazijoje. Ne vienerius metus vykdomas projektas „Europos kalbos vienija.

      Įpusėjus rugsėjui 5-8 klasių mokiniai pradėjo ruoštis Europos kalbų dienos minėjimui. Dailės, anglų, rusų ir lietuvių kalbos pamokose kūrybingai ir išradingai iliustravo skirtingų kalbų žodžius, prasidedančius iš jų pirmosios vardo raidės. Mokinių darbai papuošė mokyklos erdves. Iliustruoti žodžiai dar ilgai ne tik džiugins mokinių širdis, bet galbūt patiems mažiausiems mokiniams bus puiki mokomoji priemonė išmokti kitos kalbos žodžių. 

      Rugsėjo 25 dieną progimnazijos konferencijų salėje rinkosi 5-8 klasių mokinių komandos pasitikrinti žinias viktorinoje, skirtoje Europos kalbų dienai paminėti. Juk ne veltui sakoma, kad užsienio kalbų mokėjimas atveria vartus į pasaulį. Sutiktam žmogui suprantama kalba, o dar geriau – jo gimtąja kalba pasakytas malonus žodis išskleidžia šypseną, atveria širdį. Graži ir lyriška 8b klasės mokinės Ugnės Liaukevičiūtės atliekama daina „Tau visas dangus“ sušildė mokytojų ir mokinių sielas šį ankstyvą pirmadienio rytą, komandas sutelkė rimtoms varžytuvėms.

       Dėl prizų ir garbingų vietų varžėsi net 8 mokinių komandos. Viktorinoje klausimai ir užduotys skambėjo lietuvių, anglų ir rusų kalbomis.

      Pasak kalbininko Jono Jablonskio, maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti. Tad komandų nariams reikėjo gerai pasukti galvas, kad įmintų painias mįsles, surastų „pasiklydusius“ autorius ir jų kūrinius, netaisyklingai parašytą žodį, įvardintų meninės raiškos priemones. Taip pat mokiniams teko atsakyti į sudėtingus klausimus: „Kuris lietuvių kalbos žodis tiesiogiai neverčiamas į kitas kalbas?, „Kas yra metaforos „Kalbos namai“ autorius?“, „Koks kalbininkas sugalvojo žodį „mokinys“?

      Didžiausias iššūkis komandoms buvo atsakyti į klausimus anglų ir rusų kalbomis. Teko prisiminti, kaip vadinama žymioji Londono upė, kas buvo Viljamas Šekspyras, kurioje kalboje rašoma iš dešinės į kairę, prisiminti taisyklingas rusų kalbos vartojimo formas, pasakyti, kas vaizduojama paveikslėlyje.  

      Kol vertinimo komisija skaičiavo balus, lietuvių kalbos mokytoja Gitana Literskytė – Katkevičienė su viktorinos dalyviais pasitikrino teisingus atsakymus. Kadangi 7b ir 5a, o taip pat 8a ir 7a klasių mokinių komandos surinko vienodą skaičių taškų, pateko į „Blic“ turnyrą. Šių klasių komandos atstovai turėjo atsakyti į dar vieną papildomą klausimą.

      Sveikiname viktorinos „Europos kalbų diena 2023“ nugalėtojus:

                                  I vieta- 8a klasė

                                  II vieta- 7a klasė.         

                                  III vieta- 5a klasė

      Komandų pasirodymus vertino ir padėkas bei saldžius prizus įteikė reikli ir santūri komisija (anglų kalbos mokytoja metodininkė Ilona Galeckienė, anglų kalbos vyresnioji mokytoja Vilma Žvirblienė ir anglų kalbos mokytoja Evelina Šlivinskienė).

      Dėkojame viktorinos vedantiesiems – 7a klasės mokinei Gabijai Vasiliauskaitei ir Jonei Matveičikaitei, 6b klasės mokinei Tėjai Albertynaitei ir 6b klasės mokiniui Skomantui Siaurusevičiui, 6b klasės mokinėms Lukai Nacevičiūtei ir Augustei Boguk, muzikos mokytojai Vilijai Gaurienei, paruošusiai solistę Ugnę Liaukevičiūtę ir suteikusiai galimybę visiems pasiklausyti pasaulyje seniausios ir unikaliausios kalbos skambėjimo.

                 Šventė baigėsi – prizai įteikti, nugalėtojai paskelbti, smagiausios akimirkos įamžintos nuotraukose ir mūsų širdyse.  

 

Jaunųjų žurnalistų būrelio narės –

Justė Gražulytė, Giedrė Šukaitytė, Justė Rickevičiūtė, Jorė Gudiškytė, Paula Mančekaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos