Raktas į vaiko širdį

  • Paskelbė : Administratorius Administratorius
  • Paskelbta: 2023-03-20
  • Kategorija: Renginiai

      Kovo 17 dieną progimnazijoje svečiavosi buvęs mūsų mokinys Deivydas Andriuškevičius. Džiugu, kad Deivydui pasiūlius apsilankyti jo buvusioje mokykloje, jis iš karto ir su malonumu sutiko. Šiltas ir nuoširdus bendravimas, komunikabilumas, profesionalus požiūris į paauglystės problemas ir gera nuotaika – Deivydo vizitinė kortelė. Vaikinas pasiūlė ir kiek kitokį susitikimo formatą – renginys tegul būna kitoks – ne apie jį, o apie jaunimui aktualias problemas – mokyklą, patyčias, tarpusavio santykius, draugus. Todėl renginys buvo ne paskaita, o Deivydo pasiūlyta pasiūlė dialogo formą. Todėl naują – moderatorių – amplua išbandė mokinės Justė Gražulytė ir Paula Mančekaitė. Mergaitėms taip pat buvo iššūkis, nauja patirtis, nes ne tik joms teko uždavinėti klausimus svečiui, bet ir pačioms atsakinėti į Deivydo klausimus. Smalsūs septintokai ir aštuntokai rinkosi į susitikimą ir buvo maloniai nustebinti – salėje viso renginio metu tyliai grojo jaunimo mėgstama muzika, juos pasitiko linksmai nusiteikęs ir besišypsantis Deivydas.

      Man, stebinčiai renginį iš salės kaip žiūrovei, buvo smagu, kad mokiniai susidomėję klausėsi Deivydo pasakojimų, atsakymų į klausimus, o ir patys turėjo progą paklausinėti. Aktualios temos ir kartais skaudžios Deivydo patirtys, kuomet jis buvo mokinys, turbūt palietė kiekvieną renginyje buvusį jaunuolį. Apie patyčias, jų pasekmes Deividas rėmėsi pavyzdžiais iš savo gyvenimo ir pabrėžė, kad patyčios turi labai skaudžių pasekmių tolimesniam žmogaus gyvenimui. Deivydas palietė ir kitas temas – socialinių tinklų privalumus ir trūkumus, draugystę ir „žvaigždžių ligą“, mažo Lietuvos miestelio ir Anglijos didmiesčio privalumus ir trūkumus, mokytojo profesijos svarbą ir pagarbą mokytojams.

      Mokykla, patyčios, virtualus gyvenimas socialiniuose tinkluose, „sužvaigždėjimas“, tikri draugai – ir tik 45 minutės pažinties, per kurias tu sugebi rasti raktą į vaiko širdį. Tai tikras menas. Ir labai džiugu, kad šis mokinys mokėsi Kybartų „Saulės“ progimnazijoje, neslepia savo išgyvenimų ir savo patirtimi dalijasi, taip stiprindamas kitus.

      Stebint Deivydo paskyrą socialiniuose tinkluose, mano manymu buvo didžiausias renginio įvertinimas, kaip po paskaitos jam buvo siunčiamos mokinių žinutės, apie jų pačių išgyvenimus, apie kuriuos jie vis dar neišdrįso niekam pasakyti.

      Sudominti šiuolaikinį mokinį nėra lengva, nes įvairios informacijos galima rasti pačiam, tačiau supratimo, atjautos ir tolerantiškumo mums reikia mokintis, ir tai nėra lengvas dalykas, jei neturi artimo žmogaus, kuris būtų šalia tavęs. Ačiū Tau, Deivydai.

 

Etikos mokytoja ir ugdymo karjeros specialistė Agnė Nacevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos