Integruota lietuvių literatūros – istorijos pamoka „Knygnešių gadynė“ 5b klasėje

  • Paskelbė : Administratorius Administratorius
  • Paskelbta: 2024-03-21
  • Kategorija: Renginiai

„Knygnešių dvasia šventa

Gyslomis mūs teka.

Vėlei mūsų širdyse

Šventą dvasią kelia.“ (Rasa Stankutė)

 

      2024m. kovo 15 dieną netradicinėje erdvėje – bibliotekoje – 5b klasėje vyko integruota lietuvių literatūros – istorijos pamoka, skirta Knygnešio dienai paminėti. Pamokos tikslas – prisiminti žymiausius knygnešius, jų indėlį išsaugant tautinę savimonę ir spausdintą lietuvišką žodį.

      Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja priminė mokiniams, koks skaudus smūgis buvo tautos rusinimas, kalbėjo apie sunkų ir pavojingą knygnešių darbą. Mokiniai apie spaudos draudimo laikotarpį sužinojo ne tik klausydamiesi mokytojos pasakojimo, iliustruoto parengtomis skaidrėmis, bet taip pat žiūrėdami animuotą filmą „Lietuviškos spaudos draudimas ir atgimimas“. Ar atidžiai klausėsi ir įdėmiai žiūrėjo mokomąjį filmą, mokiniai žinias pasitikrino atlikdami interaktyvias užduotis.

      Iššūkis mokinių laukė pamokos pabaigoje – viktorina „Knygnešių takeliais“. Pasiskirstę komandomis mokiniai turėjo iššifruoti viktorinos klausimus, paslėptus po QR kodu, ir atsakymų lape įrašyti teisingus atsakymus.  Kita užduotis, kurią turėjo įveikti mokinių komandos, - atpažinti ir įvardinti asmenybes bei lankomus objektus. Mokiniai atlikdami šią užduotį galėjo pasinaudoti pagalba - Google Lens programėle arba informaciniais leidiniais ir knygomis, esančiomis bibliotekoje. Knygų parodą apie knygnešius parengė bibliotekos vedėja Evelina Šlivinskienė.

      Atsakyti į viktorinos klausimus geriausiai sekėsi Dominyko K., Gusto S., Gusto K., Domo D., Lainiaus H. komandai, o atpažinti ir įvardinti asmenybes bei lankomus objektus – Urtės G., Urtės K., Vestos V., Airidos P. komandai.

      Pamokos pabaigoje mokinių laukė malonus siurprizas – režisieriaus Jono Trukano trumpametražis vaidybinis filmas „Knygnešys“. Žiūrėdami filmą mokiniai susipažino su spalvingu 19 - ojo amžiaus Lietuvos kaimo gyvenimu, humoru, nuotykiais, pavojais ir žmogui tekusiais sunkiais pasirinkimais.

      Minėdami artėjančią Knygnešio dieną mokiniai įsitikino, kad knygnešiai ir jų idėjos neprarado savo aktualumo ir šiandien, kaip yra svarbu kalbėti gimtąja kalba, o knyga, kaip ir kalba, turėtų būti kiekvieno lietuvio vertybė.

 

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Ingrida Valaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos