Vilkaviškio rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų 5-8 klasių lietuvių kalbos olimpiada „Gimtasis žodis“

  • Paskelbė : Administratorius Administratorius
  • Paskelbta: 2024-03-24
  • Kategorija: Renginiai

      2024m. kovo 19 dieną Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės“ progimnazijoje vyko rajoninė 5-8 klasių lietuvių kalbos olimpiada „Gimtasis žodis“. Simboliška, kad šįkart olimpiados data beveik sutapo su neseniai paminėta Knygnešio diena. Dėl raštingiausio mokinio titulo varžėsi 12 penktokų, 13 šeštokų, 10 septintokų ir 10 aštuntokų – iš viso 45 dalyviai. Mokiniai rašė diktantus apie knygnešius, gamtos saugojimo tema, seniausius Lietuvos medžius.

      Pirmąkart visiems lietuvių kalbos olimpiados „Gimtasis žodis“ dalyviams ir juos atlydėjusiems mokytojams buvo organizuojama edukacinė išvyka „Atveriame Kybartų paslaptis“. Lydimi gidės, geografijos mokytojos metodininkės Rūtos Šukaitytės, bei mokytojos padėjėjos Ingos Bradūnienės mokiniai ir juos atlydėję mokytojai, nepabūgę vėjuoto pavasariško oro, išėjo susipažinti su pasienyje įsikūrusiu nedideliu, bet turtingu savo istorija Kybartų miesteliu.

      Ekskursija prasidėjo prie senosios kryžkelės – paminko, simbolizuojančio Kybartų gyvenvietės kūrimosi pradžią. Aplankė netoliese esančius požemius po geležinkelio sandėlio pastatu. Ekskursijos dalyviams buvo įdomu išgirsti, kad po geležinkelio stotimi esantys skliautuoti rūsiai buvo pastatyti 1870 metais ir tik 2002 metais netikėtai juos aptiko statybininkai, remontuodami buvusį muitinės sandėlio pastatą. Čia kadaise buvo saugomos per muitinę keliavusios prekės, nes iki I-ojo pasaulinio karo per Kybartus ėjo apie 10% viso carinės Rusijos eksporto bei importo, o ledų prikrauti rūsiai atstodavo šaldytuvus.

     Apžiūrėję požemius, ekskursantai aplankė ne mažiau įdomų dar vieną lankytiną objektą – šv. Aleksandro Neviškio cerkvę, menančią spalvingus istorinius miestelio metus. Cerkvė buvo pastatyta 1870 m. geležinkeliečiams, lėšas ir žemę cerkvės statybai skyrė caro valdžia. Susidomėję klausėsi mokiniai ir mokytojai gidės pasakojimo, kaip vyksta pamaldos cerkvėje, sužinojo, kad moterys turi būtinai ryšėti skarelę. Apžiūrėję cerkvės viduje esančias ikonas, ekskursiją pratęsė susipažindami ir aplankydami kitus maldos namus. Ekskursijos dalyvius nustebino, kad Kybartuose, šiame nedideliame miestelyje, yra 4 konfesijų maldos namai – Šv. Apaštalų, jungtinė metodistų bažnyčia, pravoslavų cerkvė ir katalikų bažnyčia.    

     Geografijos mokytoja Rūta Šukaitytė lietuvių kalbos olimpiados „Gimtasis žodis“ dalyviams bei mokytojams pristatė peizažistą Isaaką Levitaną, vieną garsiausių XIX amžiaus dailininkų, gimusį Kybartuose, ir aplankė pačiame miesto parke pastatytą jam atminti paminklą.

      Ekskursijos dalyviams buvo įdomu sužinoti, kad valstybinė siena, einanti Lieponos upe, yra pati seniausia Europoje, apie 600 metų. Daugeliui buvo smalsu aplankyti tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos pasitraukimo vietą.

       Ekskursiją baigė aplankydami naujausią Kybartų miestely pastatytą paminklą – meninę kompoziciją, skirtą „ LKB Kronikos“ 50- mečiui atminti.

       Sugrįžę iš ekskursijos mokiniai ir juos lydėję mokytojai konferencijos salėje buvo vaišinami karšta arbata ir sausainiais.

     Kol lietuvių kalbos olimpiados „Gimtasis žodis“ dalyviai ir juos atlydėję mokytojai dalyvavo edukacinėje išvykoje, vertinimo komisijai teko atsakingai padirbėti ir išrinkti iš gausaus būrio dalyvių pačius raštingiausius mokinius – prizininkus.

 Lietuvių kalbos olimpiadoje puikiai sekėsi mūsų mokyklos mokiniams.

      5 klasių grupėje 5b klasės mokinys Dominykas Kriščiūnas laimėjo I - ąją vietą, o 5b klasės mokinė Urtė Grigutytė – II- ąją vietą.

      7 klasių grupėje 7b klasės mokinys Dovis Dragūnaitis laimėjo I – ąją vietą.

      8 klasių grupėje 8a klasės mokinė Justė Gražulytė laimėjo I – ąją vietą.

     Visi olimpiados prizininkai buvo apdovanoti Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus simbolinėmis dovanėlėmis ir Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės“ progimnazijos padėkos raštais.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Ingrida Valaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos